FN-rollspelen firar 20 år på Bokmässan

Under Bokmässan 2015 anordnar Pedagogiskt Centrum i samarbete med Bok- och Biblioteksmässan ett jubileumsspel för att fira 20 år av FN- och EU-rollspel i Pedagogiskt Centrums regi. Den 23 september kommer 150 elever från Aranäsgymnasiet och Lerums gymnasium att under en heldag i FN:s Generalförsamling debattera yttrandefrihetsfrågor.
 
Eleverna kommer i kostymer och andra formella dräkter diskutera och debattera beslutsförslag rörande yttrandefrihetsfrågan och fatta beslut enligt sina tilldelade länders åsikter. Innan spelet läser eleverna in sig på hur FN fungerar, lär sig allt de kan tänkas behöva om det land som de spelar, samt läser in sig på hur yttrandefrihetsfrågan diskuteras i det land de för dagen representerar.
 
Pedagogiskt Centrum med mångårig erfarenhet av upplevelsebaserat lärande kommer att leda rollspelet. ”Ett rollspel är en mycket spännande och lärorik pedagogisk metod, där ungdomarna själva styr mycket av det som händer. I arbetet inför spelet samverkar olika ämnen, såsom samhällskunskap, historia, språk och svenska. Under spelet lär de sig mycket om demokrati och inflytande, samt får en förståelse för hur politiska beslut fattas” – säger Rasmus Jonsson som är ordförande under mötet.

Kontakt: rasmus.jonsson@grkom.se