Alla nyheter

De har chans att vinna Utmärkelsen 2017

Den 11 oktober avgörs vilka skolor och företag som vinner Utmärkelsen – för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv. Efter många ansökningar om att vinna priset 2017 har finalister utsetts i fem olika kategorier: grundskola, gymnasieskola, större företag, mindre företag samt årets yrkeslärare.

Under ett antal år har SAK-rådet genom priset Utmärkelsen uppmärksammat och premierat verksamheter inom grundskola, gymnasieskola och företag som arbetar särskilt bra och kvalitativt med samverkan mellan skola och arbetsliv.

Inspirationsdagar v. 44

Höstlovet närmar sig med stormsteg. Pedagogiskt Centrum har många trevliga utbildningar att erbjuda vecka 44. En möjlighet att förkovra sig när eleverna har lov. Anmäl dig nu för att få plats på de seminarier du önskar! Sista anmälningsdag är fredagen den 29 september.

Varmt välkommen!

 

 MÅNDAG 30/10 kl. 09.00-12.00

1. Barn med utmanande beteende - Tidiga insatser i förskola och skola,  
Britt-Inger Olsson

2. Matematikundervisningens blockerande misstag, orsaker och åtgärder Del 1, 
Per-Olof & Christine Bentley

Dags att boka in höstens studiebesök!

För andra året i rad erbjuder GR Skola Arbetsliv i samverkan med delar av Näringslivsarenan studiebesök för elever i årskurs 8 och 9. Förra årets studiebesöksprojekt fick fina utvärderingar och var uppskattade av såväl lärare som elever. Under studiebesöken får elever och lärare möjligheten att se företaget på nära håll. Kopplat till studiebesöken får skolan stöd i hur de ska få ut det mesta av besöket genom tips på övningar som görs före, under och efter besöket.

Nytt projekt ska stärka gymnasieskolors arbete med elever i riskzon för studieavbrott

Nu är det ESF-finansierade projektet FSGR (Fullfölja studier GR) igång och under onsdagen hölls den första gemensamma workshopen. Totalt sju fristående och en kommunal skola deltar i projektet, vars syfte är att stärka arbetet med elever i riskzon för studieavbrott och främja fullföljda gymnasiestudier.

- Det här projektet innebär en ny mötesplats för både kommunala och fristående skolor och ger dem en möjlighet till erfarenhetsutbyte som kanske inte finns någon annanstans, säger John Nelander, projektledare.

College Väst har fokuserat på stärkt samverkan i regionen

College Väst har under sitt första år fokuserat på arbetet kring stärkt samverkan och jämställdhet, tillgänglighet och icke-diskriminering inom regionens arbete med college. Detta genom ett flertal aktiviteter och seminarier.

 
ESF-projektet College Väst startade under våren 2016 och syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. Tillsammans med Region Halland ska även en kartläggning genomföras för att se över möjligheterna för liknande samverkansformer inom delbranscher för livsmedel och gröna näringar.

Nya lärdomar sprids när Plug In 2.0 går in i slutfas

Under fem år har projektet Plug In arbetat för att minska studieavbrotten och få fler unga att fullfölja gymnasiet . När fortsättningsprojektet Plug In 2.0 nu går mot sitt slut ska resultat och lärdomar från både lokal och nationell nivå summeras och spridas.

Nästan en fjärdedel av Sveriges gymnasieelever fullföljer inte sin utbildning på fyra år. Lite mer än var tionde niondeklassare saknar behörighet för att ens komma in på gymnasiet.

Nu släpps biljetterna till Sex, unga och skolans roll

Idag öppnar anmälan till den uppskattade konferensen Sex, unga och skolans roll. Konferensen fyller 10 år i år och går av stapeln den 1/11 på Burgårdens konferenscenter i centrala Göteborg.

Sedan 2008 har Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa och Pedagogiskt Centrum arrangerat den årliga konferensen Sex, unga och skolans roll under skolans stora fortbildningsvecka, v.44. Konferensen har ett nytt tema varje år men utgår alltid från sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Obligatorisk prao i grundskolan – i Göteborgsregionen finns lång erfarenhet och verktyg som underlättar samordningen

Regeringen föreslår obligatorisk prao i grundskolan. Det meddelandes under torsdagen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR), som under många år har arbetat med anskaffning och samordning av prao och andra praktikformer, lyfts som enda exempel i lagrådsremissen genom arbetet med samordningsverktyget praktikplatsen.se.

Modeevent vill få fler unga tjejer att se möjligheterna med teknikbranschen

Framtidens mode skapas med hjälp av den senaste tekniken. Det handlar om Fashion Tech. Idag arrangeras eventet #FashionTechGBG för unga tjejer i åldern 13 till 20 år. Eventet är en del av Vinnovas satsning Innovate passion, där unga tjejer ska få upp ögonen för hur teknik kan kombineras med deras egen passion.

Bland inspiratörerna finns bland annat Josephine Eskilsson som drömde om att utveckla en app för tjejer när hon gick i gymnasiet. I dag driver hon och en kollega sitt eget företag och jobbar med sin dröm – appen It's My Styl.

Sidor